28 Φεβ 2012

Πρόγραμμα ανταλλαγής νέων (με youthpass ή χωρίς;)

Πρόγραμμα ανταλλαγής νέων μεταξύ Ελλάδας, Ισπανίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, και Ιταλίας, ηλικίας 18-25 ετών πρόκειται να υλοποιήσει ο Δήμος Νέας Προποντίδας σαν συντονιστής προγράμματος, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Στην ανταλλαγή 6 νέοι, κάτοικοι του Δήμου Νέας Προποντίδας, από τις 22 Ιουνίου έως την 1 Ιουλίου 2012, θα συναντηθούν στα Νέα Μουδανιά με συνομήλικούς τους από τις παραπάνω χώρες και θα συμμετάσχουν στην πραγματοποίηση του προγράμματος VOLUME ART OF VOLUNTEERS”.
Καλούνται οι νέοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, να καταθέσουν αίτηση συμμετοχής στο Δημαρχείο Μουδανιών, Μ. Αλεξάνδρου 26 (γραφείο Δημοτικού Συμβουλίου 2ος όροφος) καθώς και στα Δημοτικά Καταστήματα Νέας Τρίγλιας και Νέας Καλλικράτειας, από σήμερα Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012.
Προϋποθέσεις συμμετοχής:
  • Ηλικία συμμετεχόντων: 18-25 ετών (φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας)
  • Πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας First Certificate (φωτοτυπία πτυχίου)
  • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο Νέας Προποντίδας.
Σε περίπτωση που οι αιτήσεις συμμετοχής ξεπεράσουν τον αριθμό των θέσεων θα πραγματοποιηθεί κλήρωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 και ώρα 14.30.


Εμείς να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στους διοργανωτές και καλή τύχη στους νέους που θα θελήσουν να συμμετάσχουν. Λίγα σχόλια από μας, καλοπροαίρετα, και με στόχο να βοηθήσουμε και μεις όπως μπορούμε προκειμένου να ωφεληθεί όσο το δυνατό ο Δήμος από την αξιοποίηση μιας τέτοιας εξαιρετικής πρωτοβουλίας.
  • όταν διοργανωτής είναι Δήμος, τότε η αντιπροσώπευση των νέων πρέπει να γίνεται όσο το δυνατό αντιπροσωπευτικά. Αυτή είναι η λογική του "Καλλικράτη". Στην περίπτωση αυτή δυο άτομα θα στείλει ο πρώην Δήμος Τρίγλιας, δυο ο Καλλικράτειας και δυο ο Μουδανιών. Αυτό είναι και το μόνο λογικό να γίνει, μιας και ο Δήμος επέλεξε να είναι ο ίδιος φορέας υλοποίησης του προγράμματος, και όχι τα - για αυτό το σκοπό συστημένα απο τις αρχές της δεκαετίας του 2000 - τοπικά συμβούλια νεολαίας όπως αυτό της Καλλικράτειας και αυτό της Τρίγλιας. Κατανοούμε το γεγονός ότι η νεολαία των Μουδανιών στερείται μιας τέτοιας δομής η οποία θα τους επέτρεπε να ασχοληθούν - από κάτω προς τα πάνω - με μια ανάλογη δράση, αλλά αυτό δε μπορεί αν δικαιολογήσει σε καμία περίπτωση μια πολιτική ανάστροφων διακρίσεων απο μεριάς του Δήμου. Ως εκ τούτου πρέπει να σημειώσουμε οτι είναι τουλάχιστον άστοχο να αναμένουμε συμμετοχή απο νέους του Λακκώματος για παράδειγμα, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν 40+ αρκετά δύσκολα χιλιόμετρα για να μπούν σε μια κληρωτίδα. Κληρώσεις λοιπόν, τρεις, και 6 νεολαίοι με εκπληρωμένο το δικαίωμα της συμμετοχής και της εκπροσώπησης του τόπου τους.
  • First certificate? Αν κάποιος το δίνει σε ενα χρόνο, αλλα μιλάει αγγλικά, μπορεί να έρθει; αν είναι μάλιστα και εθελοντής; αν ξέρει αγγλικά απο το σχολείο, ενδεχομένως και καλά αγγλικά, αλλα δεν έχει την πιστοποίηση του Cambridge ή του Palso, μπορεί να έρθει; Καταλαβαίνουμε την ανάγκη ορισμού μιας σοβαρής υποψηφιότητας. θα μπορούσατε απλά να τους βάλετε να περιγράψουν τον εαυτό τους στα αγγλικά σε ενα βίντεο ή να γράψουν κάτι σχετικό. έτσι θα βλέπατε οχι μόνο ποιοι έχουν τη διάθεση να το παλέψουν, αλλα και ποιοι μπορούν να το κάνουν. Αν τελικά μια τέτοια πιστοποίηση είναι απαραίτητη για να συμμετέχει ένας νέος σε ένα πρόγραμμα που υπάρχει ακριβώς για να δίνει την ευκαιρίας σε αυτούς που μειονεκτούν, τότε καλά θα κάνει ο Δήμος να εξασφαλίσει αυτό το δικαίωμα για τους πολίτες του μεριμνώντας για τη προώθηση της απόκτησης πιστοποίησης. Μια ιστορία η οποία δεν είναι και φθηνή.
  • Ο εθελοντισμός είναι μια χαρά θέμα, αλλά αν νοείται με την παραδοσιακή έννοια του "διαθέτω το χρόνο και την ενέργειά μου για καλό σκοπό", μάλλον γέλιο θα βγάλει. Τώρα, αν βάλει κανείς κατά νου πως όλες οι συμμετέχουσες χώρες είναι τσακισμένες απο την κρίση και με την ανεργία στους νέους να φτάνει το 50%, ακόμη και αν δεν βγει γέλιο, σίγουρα θα πέσει πολύ κλάμα. Το καλό είναι οτι...
  • ...το πρόγραμμα απονέμει στους συμμετέχοντες το πιστοποιητικό της μη τυπικής μάθησης, YOUTHPASS. Είναι ενα πιστοποιητικό που δίνει διάφορες δυνατότητες στους συμμετέχοντες, και είναι αξιοπερίεργο το οτι δεν αναφέρεται στην πρόσκληση.Σίγουρα υπάρχουν νέοι που δεν μπορούν να καταλάβουν το τι ακριβώς είναι ένα τέτοιο πρόγραμμα ανταλλαγής. Δεν θα ήταν τέτοιες πληροφορίες όπως το YOUTHPASS ένα καλό κίνητρο για συμμετοχή;
 Αυτά τα λίγα, και πάλι καλή τύχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου