25 Φεβ 2012

Πρωτοβουλία για την επαναλειτουργία των σχολικών μεταφορών

Δε θα περάσει η κατάργηση των δωρεάν σχολικών μεταφορών!



Το κείμενο είναι προκήρυξη από το Μαθητικό Ξεκίνημα δήμου Νέας Προποντίδας και το Ξεκίνημα- Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση που μοιράζεται στο ΓΕΛ Καλλικράτειας και στις γειτονιές του Λακκώματος.



Πανό του ΜΞ έξω απ' το ΓΕΛ Καλλικράτειας
Σε πανελλαδικό δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι ιδιοκτήτες λεωφορείων ΚΤΕΛ, αναφέρουν ότι σταματούν τα σχολικά δρομολόγια από τις 16 Φλεβάρη. Το κράτος τους χρωστάει λεφτά απ’ τις προηγούμενες συμβάσεις. Για να επιστρέψουν τα λεωφορεία, ζητούν να τους καταβληθεί το 50% των χρωστούμενων. Αυτό το επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στην αγωνία των μαθητών και των γονέων, για το τι θα γίνει με τα σχολικά λεωφορεία μετά τη λήξη της παράτασης στις 28 Φλεβάρη.

Ποιο είναι το ιστορικό;

Η ευθύνη για τις σχολικές μεταφορές έχει περάσει στους νέους καλλικρατικούς δήμους. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑΟΣ, μαζί με το ΔΝΤ κάνουν μία απίστευτης έκτασης επίθεση στους μισθούς, στις συντάξεις και στο σύνολο του κοινωνικού κράτους. Απ’ αυτή τη λαίλαπα περικοπών δεν γλυτώνει ούτε η δημόσια και δωρεάν παιδεία- ούτε καν το αναφαίρετο δικαίωμα της δωρεάν σχολικής μετακίνησης για τους μαθητές, μιας και το κονδύλι για τις νέες συμβάσεις με τα λεωφορεία είναι πολύ μειωμένο.
            Στο Λάκκωμα έχουν υπάρξει οι πρώτες κινητοποιήσεις απ’ τη μεριά των τοπικών συλλόγων και φορέων, για να ασκηθεί μία πίεση απέναντι στην κυβέρνηση, για να μην καταργήσει τις δωρεάν σχολικές μεταφορές.

Η στάση του δήμου Νέας Προποντίδας

Το πρόβλημα με τις σχολικές μετακινήσεις έχει ξεκινήσει από τον Αύγουστο, όταν κοινοποιήθηκε ότι η αρμοδιότητα για τα σχολικά δρομολόγια περνάει στους δήμους.
Από τότε κιόλας ο δήμος, αφού έβλεπε ότι το κονδύλι που έπαιρνε από το υπουργείο δεν έφτανε, έπρεπε να μπει μπροστά στην μάχη και να οργανώσει γονείς, μαθητές και κατοίκους ενάντια στο κόψιμο των δωρεάν σχολικών μετακινήσεων.
Καλές είναι κι οι επιστολές διαμαρτυρίας που έχει στείλει το δημοτικό συμβούλιο, αλλά χωρίς την ενεργό συμμετοχή των δημοτών, ειδικά στις συνθήκες της τεράστιας επίθεσης, που ζούμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα, δεν μπορούμε να κερδίσουμε
Σε σύσκεψη φορέων Λακκώματος στις 20/1 οι δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Δημοκρατίας από το Λάκκωμα και τη Νέα Γωνιά που ήταν εκεί έδιναν διαβεβαιώσεις ότι «σε δέκα μέρες θα έχουν λυθεί όλα» και κατέληγαν ότι «κακώς γίνεται αυτή η συνάντηση». Την επόμενη μέρα ο δήμαρχος Δαμιανός Ιορδανίδης σε δηλώσεις του στο tv Χαλκιδική δεν πρότεινε πώς μπορεί να κινητοποιηθεί ο κόσμος και το τι θα κάνει ο Δήμος, αλλά έστρεψε τα βέλη του σε «όσους κατηγορούν το Δήμο που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες».
Οι δέκα μέρες πέρασαν και το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Κίνηση απ’ τον Δήμο δεν έχουμε δει. Αν ο δήμος είναι διατεθειμένος να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των κατοίκων, τότε πρέπει άμεσα να διοργανώσει λαϊκές συνελεύσεις σ’ όλα τα χωριά, να κλείσει συμβολικά το Δημαρχείο την πρώτη μέρα που δε θα ‘χει λεωφορεία, να μπει σε μια κινητοποίηση με διάρκεια και να έρθει σε κοινό συντονισμό με όλους τους άλλους δήμους της Χαλκιδικής.

Τι λύση υπάρχει;

            Οι σχολικές μετακινήσεις είναι μια πάγια και σταθερή ανάγκη και κάθε τόσο υπάρχει η ταλαιπωρία με τις συμβάσεις, τους αναδόχους κλπ. Σε πρώτη φάση χρειάζεται να πιέσουμε την κυβέρνηση να δώσει τα λεφτά που χρωστάει, για να συνεχιστούν τα δωρεάν σχολικά δρομολόγια. Από ‘κει και πέρα, όμως, πρέπει να παλέψουμε για τη δημιουργία μιας δημοτικής συγκοινωνίας, που να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες των μαθητών, αλλά και της υπόλοιπης κοινωνίας (πχ εκδρομές ΚΑΠΗ, αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων, δρομολόγια από χωριό σε χωριό). Έτσι, οι δημότες θα είχαν καλύτερες υπηρεσίες και θα άνοιγαν θέσεις εργασίας. Ο Δήμος πρέπει να πιέσει την κυβέρνηση μαζί με τους κατοίκους, για να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Τι να κάνουμε για να τους πιέσουμε;

            Για να μπορέσουμε να τους πιέσουμε θα χρειαστούν μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις από όλους: τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους κατοίκους.
  • Το μαθητικό κίνημα πρέπει να ετοιμαστεί για μαζικές και δυναμικές αποχές, καταλήψεις και πορείες στην κοινότητα της Καλλικράτειας με αρχή την Πέμπτη 16 Φλεβάρη, στην περίπτωση που δεν υπάρχουν λεωφορεία να μεταφέρουν τα παιδιά απ’ τα διπλανά χωριά.
  • Οι γονείς πρέπει να οργανώσουν συνελεύσεις κατοίκων σε κάθε χωριό, ώστε να μπορέσει όλη η τοπική κοινωνία να κινητοποιηθεί για να σώσει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Τέτοιες συναντήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην οργάνωση των κατοίκων ενάντια και στις υπόλοιπες επιθέσεις της κυβέρνησης και της Τρόικας (όπως τα χαράτσια στα ακίνητα).
  • Όλες οι συνελεύσεις απ’ όλους τους χώρους πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους, για να μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τα υπόλοιπα χωριά και τους υπόλοιπους δήμους της Χαλκιδικής και της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
  • Προτείνουμε κάθε συνέλευση να βγάζει μία επιτροπή αγώνα- εκλεγμένη κι ανακλητή- όπου οι πιο δραστήριοι κι οι πιο ενεργοί αγωνιστές, να υλοποιήσουν το παραπάνω πρόγραμμα. Δηλαδή, να έρθουν σε επαφή με άλλους συλλόγους/ φορείς/ σωματεία, να στείλουν δελτία τύπου, να φτιάξουν πανό, αφίσες και προκηρύξεις, ώστε να οργανώσουν στην πράξη τον αγώνα!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου