2 Φεβ 2012

El pueblo del culo (μέρος α)

Ο κύριος της φωτογραφίας είναι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, βιομήχανος οίνου απο το Νυμφέο Φλωρίνης. Σε προ ημερών δηλώσεις του ο δήμαρχος φέρεται να χαρακτήρισε τη Χαλκιδική "κωλοχώρι", σε μια προσπάθεια να υπερτονίσει τη συντριπτικά μεγαλύτερη σημασία της πόλης της Θεσσαλονίκης για τη χώρα αλλα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη στο μεταξύ τους τουριστικό ανταγωνισμό.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Μπουτάρης φέρεται να δηλώνει:
«Τι θα ήταν η Χαλκιδική, χωρίς τη Θεσσαλονίκη; Ένα κωλοχώρι. Η Χαλκιδική είναι επίνειο της Θεσσαλονίκης». Αυτό ως απάντηση όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι οι τουρίστες που φτάνουν αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη κατευθύνονται στην Χαλκιδική. Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφερε ότι από τους επιβάτες της Ryanair το 85% πηγαίνουν στη Χαλκιδική και μόλις το 15% μένουν στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε σχετικά ότι αυτό πρέπει να αλλάξει καθώς και ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής. «Πρέπει να συνεργαστούμε και να έρχονται και εδώ» σημείωσε. Το ρεπορτάζ κλείνει με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα να προσπαθεί να καλύψει το θέμα δηλώνοντας πως «όλες οι πόλεις βοηθούν η μια την άλλη» σημειώνοντας, πάντως, ότι η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο.

Όλα τα παραπάνω εξόργησαν τον δικό μας Απόστολο, τον Πάνα, ο οποίος  αγνοώντας το ζωογώνο κομματικό savoire vivre τον κατακεραύνωσε απο τα διαθέσημα μίντια. Την γραπτή διαμαρτυρία του περιφεριακού συμβούλου μπορέιτε να την δείτε εδώ.


Θίχτηκαν και άλλοι Χαλκιδικιώτες μαζί με τον Α.Πάνα και του την πέσανε αναλόγως.
Να μερικές απο τις αντιδράσεις των θιγμένων όπως τις παρακολουθούμε απο τη χαλκιδικιώτικη ρεσπεντζα (respentza.blogspot.com)


Του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης εδώ

της Ένωσης Ελευθέρων Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Πολυγύρου και Κεντρικής Χαλκιδικής εδώ

της ΟΝΝΕΔ Χαλκιδικής εδώ

της ΝΟΔΕ Χαλκιδικής εδώ

της Δημοκρατικής Αριστεράς εδώ 

του βουλευτή Αρ. Λαφαζάνη εδώ

του Δ. Ψωμιάδη εδώ

και ενα βίντεο του Περιφερειακού Συμβούλου Δ.Τζηρίτη εδώ

Αντιθέτως, ενα ενδιαφέρον σχόλιο που εν μέρει δικαιολογεί τον κ. Μπουτάρη μπορείτε να δείτε εδώ.

δείτε και ενα ρεπορτάζ των δηλώσεων Μπουτάρη


Αλλά, για μια στιγμή.

Τι λένε όμως οι λαοπρόβλητοι ηγέτες, οι συνδικαλιστικές και πολιτικές δυνάμεις και ο εκ Χαλκιδικής ορμώμενος δημοσιογράφος για τις δηλώσεις Μπουτάρη; Κυρίως ο τελευταίος. Γιατί δεν ξέρω αν το παρατηρήσατε, αλλά ο Μπουτάρης δεν χαρακτήρισε ποτέ την Χαλκιδική κωλοχώρι. Ακριβώς το αντίθετο λέει. Ακριβώς για τον λόγο οτι υπάρχει η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική δεν είναι κωλοχώρι. Είναι προφανές οτι το πρόβλημα είναι τα ελληνικά του δημοσιογράφου που δημιουργούν τη σύγχυση. Αγαπητέ δημοσιογράφε, αν πω οτι χωρίς τον τσαγκάρη θα ήσουν ξυπόλητος, δεν εννοώ οτι είναι ξυπόλητος. Και αν πω οτι αν στεγνώσει ο Θερμαϊκός η Θεσσαλονίκη θα πάψει να είναι λιμάνι, δε λέω οτι η Θεσσαλονίκη δεν είναι λιμάνι, λέω κουταμάρες.
Το πρόβλημα δεν είναι το τι ΘΑ ήταν κατά τον Μπουτάρη η Χαλκιδική χωρίς τη Θεσσαλονίκη, αλλά το πως διαχειρίζεται ο ίδιος το γεγονός οτι η Θεσσαλονίκη γειτνιάζει με τη Χαλκιδική (και όχι το αντίθετο) εδώ και 23 αιώνες. Ο Μπουτάρης ανοίγει ωραιότατα ένα θέμα το οποίο χρειάζεται και τις δυο πλευρές στο τραπέζι, το ανοίγει όμορφα κάνοντας ένα λάθος και μια μπλόφα. Και αντί οι δικοί μας να τσιμπήσουν με τη μπλόφα και να αρχίσει η πολιτική κουβέντα, γραπώνονται από μια λέξη (αυτό λέγεται μύγα, μύγιαζμα κτλ) και απο την ανικανότητα ενός ρεπόρτερ να καταλάβει τι ακούει και του την πέφτουν να τον χαρακτηρίσουν persona non grata γιατί προσβάλει τη Χαλκιδική. Συμπέρασμα, αν βρεθείς με τη Χαλκιδική και το κωλοχώρι στο ίδιο ρεπορτάζ, δε θα σου δίνει βίζα για τη Κασσάνδρα ο Τζηρἰτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου