16 Ιουλ 2012

Ενα ρεπορτάζ για το νερό (εφημερίδα Μακεδονία)

Αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα Μακεδονία. Ένα ρεπορτάζ της Φανής Σοβιτσλή για το νερό στην ευρύτερη περιοχή. Το ρεπορτάζ είναι αξιόλογο αλλά φυσικά λόγο χώρου και ακροατηρίου δεν αναφέρεται σε κάποιες σημαντικές πτυχές του προβλήματος.

Κινδυνεύουν να διψάσουν, γιατί ποτίζουν!  
Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο λειψυδρίας, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, βρίσκονται δεκάδες παραλιακοί οικισμοί στη Χαλκιδική.
Η ζήτηση, ειδικά σε περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη, από Καλλικράτεια έως Νικήτη, που συγκεντρώνουν χιλιάδες παραθεριστές, είναι αυξημένη κατά 50%. Και ενώ οι οικείοι δήμοι δίνουν μάχη για να καλύψουν τις ανάγκες, καθημερινά διαπιστώνουν σπατάλη νερού σε κήπους και γκαζόν.
Ενδεικτικό της μεγάλης ζήτησης είναι, ότι τόσο στο δήμο Νέας Προποντίδας (Καλλικράτεια, Πλάγια, Τρίγλια, Μουδανιά, Ποτίδαια), όσο και στο δήμο Κασσάνδρας (Νικήτη, Μαρμαράς, Άγιος Νικόλαος κ.α ) οι δήμοι καλούνται να καλύψουν αυτήν την περίοδο τις ανάγκες περισσοτέρων από 400.000 κατοίκων και τουριστών. Επίσης, μεγάλες είναι οι ποσότητες που πρέπει να διαθέσουν σε δημοτικές και ιδιωτικές κατασκηνώσεις, στις οποίες κατά τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου η πληρότητα φτάνει σχεδόν το 100%.
Ωστόσο «πονοκέφαλο» για τους δημάρχους αποτελούν τόσο οι ιδιωτικές γεωτρήσεις από όπου αντλούνται μεγάλες ποσότητες νερού, όσο και το φαινόμενο των παράνομων συνδέσεων αγωγών στις οποίες προχωρούν ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών, προκειμένου να καλύψουν με το παραπάνω τις ανάγκες τους. Επιπλέον, οι δήμαρχοι διαπιστώνουν, ότι παρά την ανεπάρκεια νερού και τις διακοπές που σημειώνονται σε πολλές περιοχές, λόγω της μεγάλης ζήτησης, πολλοί είναι αυτοί που σπαταλούν το νερό σε κήπους και πλύσιμο αύλειων χώρων. Την ίδια ώρα, πολλές από τις γεωτρήσεις που ανοίγονται τακτικά σε περιοχές των πέντε Καλλικρατικών δήμων στη Χαλκιδική, δεν αποδίδουν τις προσδοκώμενες ποσότητες νερού, ενώ αρκετές είναι που ανοίγονται αλλά «σφραγίζονται», καθώς διαπιστώνεται υφαλμύρωση.
«Φέτος οι βροχές δεν βοήθησαν τόσο όσο πιστεύαμε, με αποτέλεσμα οι νέες γεωτρήσεις που ανοίγουμε να αποδίδουν από 10 έως 15 κ.μ. νερού ανά ώρα, αντί για 30 κ.μ. νερού την ώρα όπως υπολογίζαμε» τόνισε στη «Θ» ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, Δαμιανός Ιορδανίδης.

ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΕ ΚΗΠΟΥΣ
Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν οι δήμαρχοι, η ζήτηση του νερού καλύπτεται οριακά, χωρίς πολλά προβλήματα, ωστόσο από δω και πέρα μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, πολλές περιοχές κινδυνεύουν να πουν το νερό νεράκι. «Πολύ φοβάμαι, ότι δεν θα πάμε καλά και θα έχουμε προβλήματα λειψυδρίας. Η υπερκατανάλωση έχει αυξηθεί πολύ, γιατί πλέον η κρίση οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών να φτιάξουν λαχανόκηπους, που απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού» υπογράμμισε ο κ. Ιορδανίδης. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι σε συνδυασμό με τη μεγάλη επισκεψιμότητα των παραθεριστών, λόγω κοντινής απόστασης από τη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση στην περιοχή σπάει κάθε ρεκόρ. Ο δήμαρχος ανέφερε ακόμα, ότι ανοίγονται πολλές νέες γεωτρήσεις, αλλά δυστυχώς, όπως είπε, σε κάποιες διαπιστώνεται υφαλμύρωση και κάποιες δεν αποδίδουν το νερό που χρειάζεται.
Για σπάταλη νερού από τους πολίτες, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, κάνει λόγο και ο δήμαρχος Κασσάνδρας, Βασίλης Παπαγιάννης, ενώ καταγγέλλει και κρούσματα παράνομων συνδέσεων με τα δίκτυα του δήμου από ιδιοκτήτες παραθεριστικών κατοικιών. «Αυτήν την περίοδο καλύπτουμε τις ανάγκες 200.000 κατοίκων και έχουμε καταμετρημένα 36.000 ρολόγια της ύδρευσης. Αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση είναι μεγάλη και δεν είναι εύκολο να καλυφθούν επαρκώς οι ανάγκες, ειδικά όταν γίνεται σπατάλη σε κήπους και γκαζόν» σημείωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «θα ανοίξουμε και νέες γεωτρήσεις, γιατί με δυσκολία θα ανταποκριθούμε». Επιπλέον, όπως είπε, πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες των παραθεριστών στο Ποσείδι με το πανεπιστημιακό κάμπιγκ που φιλοξενεί χιλιάδες επισκέπτες αυτήν την περίοδο.


Το νερό φτάνει αλλά δεν είναι καλό

Στο λεγόμενο «φιλέτο» της Χαλκιδικής, το δήμο Σιθωνίας (Σάρτη, Καλαμίτσι, Συκιά, Τορώνη, Άγιος Νικόλαος κ.α) όπου ο οικείος δήμος καλείται να ανταποκριθεί στις ανάγκες 200.000 κατοίκων και τουριστών, τα προβλήματα στην υδροδότηση είναι περιορισμένα. Το μεγάλο πρόβλημα αφορά την ποιότητα του νερού η οποία, σύμφωνα με το δήμαρχο, Ιωάννη Τζίτζιο, δεν είναι καλή. Αναφέρει, ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ούτε αναμένεται να απειληθεί η περιοχή από λειψυδρία, καθώς το δίκτυο των 100 γεωτρήσεων καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. «Το πρόβλημα σχετίζεται με την ποιότητα του νερού που δεν είναι καλή. Θα το λύσουμε όμως μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, καθώς θα εντάξουμε στο ΕΣΠΑ το έργο της βελτίωσης των εγκαταστάσεων επεξεργασίας του νερού, ύψους 4 εκατ. ευρώ» τόνισε ο δήμαρχος, ενώ πρόσθεσε, ότι οι νέες εγκαταστάσεις αναμένεται να είναι έτοιμες την επόμενη άνοιξη. Στο δήμο Αριστοτέλη, τα προβλήματα υδροδότησης είναι περιορισμένα, ωστόσο η δημοτική αρχή σκοπεύει να επεκτείνει το δίκτυο γεωτρήσεων της περιοχής, για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες των κατοίκων και των παραθεριστών. Τα σαββατοκύριακα η ζήτηση είναι αυξημένη, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν σημειώθηκαν διακοπές νερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου