Τα μεγάλα δυσάρεστα του καλοκαιριού.
Παραθέτουμε μέρος απο το σχετικό ρεπορτάζ του Φώτη Κουτσαμπάρη για τη "Μακεδονία"
Πνιγμός 78χρονης στη Νέα ΚαλλικράτειαΠροανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Νέων Μουδανιών
Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, χθες το απόγευμα, από τη θαλάσσια περιοχή Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής, μια 78χρονη.
Η ηλικιωμένη διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Νεκροτομείο Θεσσαλονίκης για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από το Υπολιμεναρχείο Νέων Μουδανιών.
Παραθέτουμε μέρος απο το σχετικό ρεπορτάζ του Φώτη Κουτσαμπάρη για τη "Μακεδονία"
Η Ελλάδα διατηρεί τη θλιβερή πρώτη θέση στην Ευρώπη με μέσο όρο 300 πνιγμούς το χρόνο, και τη δεύτερη παγκοσμίως, με τους περισσότερους πνιγμούς να συμβαίνουν στη Χαλκιδική και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
Στη διάρκεια πέντε ημερών της εβδομάδας που πέρασε, έξι άτομα έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στη θαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης. Το απόγευμα της Πέμπτης ένας 71χρονος και μια 78χρονη πνίγηκαν στη Νέα Καλλικράτεια. Οι ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν από τη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις τους και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, «Άγιος Δημήτριος» και «Παπανικολάου», αντίστοιχα, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους. Μια ημέρα νωρίτερα πνίγηκε ένας 68χρονος στη Νέα Ηράκλεια και το απόγευμα της Τρίτης ένας 43χρονος στα Φλογητά Χαλκιδικής.
Την περασμένη Κυριακή έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό δύο ηλικιωμένα άτομα. Ένας 78χρονος ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από τη θαλάσσια περιοχή της νήσου Διάπορος Σιθωνίας, διακομίστηκε στο κέντρο υγείας Αγίου Νικολάου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Το μεσημέρι, στη θαλάσσια περιοχή της Χανιώτης, στο πρώτο πόδι, πνίγηκε μια γυναίκα 79 ετών. Την ίδια ημέρα ακόμη τρεις άνθρωποι πνίγηκαν, ένας 56χρονος στην Ανάληψη Χερσονήσου Ηρακλείου, ένας 70χρονος στο Τάρτι Γέρας Μυτιλήνης και μια 82χρονη στο Πόρτο Ράφτη Αττικής. Την Τρίτη πνίγηκε μια 79χρονη στην Κυπαρισσία, την Τετάρτη μια 71χρονη στο Ληξούρι, ένας 83χρονος στο Κιάτο και ένας 79χρονος στην Πρέβεζα.
Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της λιμενικής αστυνομίας, πνίγηκαν τουλάχιστον 145 άτομα. Στη χώρα των ναυτικών με περγαμηνές, οι πνιγμοί είναι η δεύτερη αιτία θανάτου την καλοκαιρινή περίοδο, μετά τα τροχαία δυστυχήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι περισσότεροι από τους περίπου 300 πνιγμούς που καταγράφονται κάθε χρόνο συμβαίνουν κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, μεταξύ 1 και 3 μετά το μεσημέρι. Το 66% των θυμάτων είναι άνω των 50 ετών, τρεις στους τέσσερις είναι άνδρες, ένας στους πέντε είναι αλλοδαπός τουρίστας και δύο με τρία στα εκατό θύματα είναι παιδιά. Το 2008 πνίγηκαν στη θάλασσα 283 άτομα, 327 το 2009, 371 το 2010 και το 2011 πνίγηκαν 378 άτομα.
Δυο ερωτήματα ζητούν απαντήσεις. Γιατί χρειάστηκε να διακομιστούν στη Θεσσαλονίκη και οχι στο νεοσύστατο κέντρο υγείας της Ν.Καλλικράτειας;
Και, σε ποια κατάσταση είναι οι ακτές απο άποψη ασφαλείας; μέχρι και πέρυσι υπήρχαν στη δημοτική ενότητα Καλλικράτειας 5 γαλάζιες σημαίες. πόσες υπάρχουν σήμερα;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου